Monitoruj spożycie węglowodanów. - Najważniejszy czas na jedzenie węglowodanów przypada na około 90 minut przed treningiem i tuż po nim. Przed treningiem należy jeść głównie węglowodany złożone, a w ciągu 30 minut po treningu mieszankę węglowodanów prostych i złożonych. I grubas, i kulturysta. Różnica polega na tym, że dla tych pierwszych to coś w [...]
[...] Dłużej żyją, nie cierpią tak często jak Europejczycy i Amerykanie na choroby serca czy nowotwory. "To musi chodzić o dietę!"- zgodnym chórem zakrzyknęli lekarze. Kolejne badania zdawały się potwierdzać tę tezę. Opinia publiczna szybko to kupiła i dieta niskotłuszczowa stała się złotym standardem zdrowego żywienia. Jednak najnowsze badania [...]
[...] niemal to samo (1). Fabrykanci przewidując rychły koniec iniekcji zrobili preparaty doustne (proszek lub tabletki). Te okazały się w 90% resorbowalne. Cóż z tego, skoro badania farmakokinetyczne wykazały, że po połknięciu glukozaminy nie ma jej śladu w plazmie krwi (2). Zapewne organizm ją spala, tak jak czyni to z glukozą. To nie [...]
[...] złośliwymi. Różnicowanie guzków tarczycy przy pomocy specjalistycznych badań (laboratoryjnych badań hormonalnych, USG, scyntygrafii, biopsji cienkoigłowej, ewentualnie badania tomokomputerowego) posiada konkretne następstwa terapeutyczne: raki operuje się zawsze; gruczolaki w zależności od wielkości, oceny histologicznej i stanu klinicznego [...]
[...] co daje Evodiaminie wyróżniająca siłę do zwiększania produkcji ciepła i jednoczesnej jej utraty, ostatecznie prowadząc do wykorzystywania tłuszczu jako energii. Najnowsze badania potwierdzają, że rzeczywiście Evodiamina powoduje u ssaków utratę wagi. Dodatkowo, Evodiamina zwiększa wydzielanie katecholaminy z nadnerczy, ostatecznie prowadząc do [...]
[...] minimalnej, jaka jest wymagana do optymalnego pobudzania produkcji ormonu wzrostu podczas treningu z obciązeniem równym 60% c. maksymalnego. W związku z tym ze w swoich badaniach śledziłem wpływ dzwigania wiekszych obicążeń doszedłem do wniosku, że prawdopodobnie optymalną produkcje i uwalnianie hormonu wzrostu może przynieśc zwiekszenie [...]
Czy czosnek będzie wkrótce przepisywany na receptę? Ostatnio pojawiła się kolejna naukowa publikacja zachwalająca cudowne właściwości tej pospolitej rośliny. Badacze, tym razem chińscy, odkryli, że jedzenie surowego czosnku może zmniejszyć niemal o połowę ryzyko raka płuc. Liczne wcześniejsze analizy udowodniły, że czosnek zapobiega [...]
[...] jest masło - 4% NNKT. Masło i mięso wołowe są za to świetnym źródłem CLA, czyli sprzężonych kwasów linolowych, które niszczą wolne rodniki, a ponad to jak sugerują niektóre badania, wspomagają odchudzanie,po przez usprawnienie przemiany tłuszczów. Kwas linolowy występuje głównie w masle, wołowym mięsie, serach i produktach mlecznych, w ilości [...]
Dbaj o to, aby w nocy zapewnić sobie dostateczną ilość snu, zarówno snu wolnofalowego, jak i snu REM (skrót wywodzi się z ang. Rapid eye movements, "szybkie ruchy gałek ocznych", jedna z faz snu, w której występują marzenia senne). Często mówi się, że sen, w czasie którego się najlepiej wypoczywa, ma miejsce przed północą. Jest to tylko częściowo [...]
[...] sobie nagle poradzić z tak dużą ilością pokarmu. W związku z tym, pogarsza się wchłanianie i wykorzystanie wielu składników odżywczych. Wiele ciekawych dowodów dostarczyły badania na zwierzętach. Jeżeli szczurom po okresie przegłodzenia dano swobodny dostęp do pokarmu, zjadały one 3-5 razy więcej pożywienia niż te, które odżywiane byty [...]
[...] związane ze zmniejszoną aktywnością fizyczną osób w starszym wieku. Wpływ treningu na spoczynkową zawartość fosfokreatyny w mięśniach jest niejednoznaczny. W niektórych badaniach trening powodował wzrost spoczynkowej zawartości fosfokreatyny w mięśniach, w innych nie zmieniał tej wartości. Mechanizm działania kreatyny Spożyta z pokarmem [...]
[...] Tyle o odżywianiu, przejdźmy do innej gałęzi wspomagania odporności. Większość was już stosuje już ten sposób zapobiegania infekcji, nawet o tym nie wiedząc. Naukowe badania udowodniły, że ćwiczenia na siłowni, ćwiczenia aerobowe a nawet zwykły spacer usprawniają nasz układ odpornościowy. Dzieje się tak dlatego, że ćwiczenia ruchowe [...]
[...] dajmy sobie wmowic ze jest to normalne i ze tego nie trzeba leczyc!!!(dane w jednostkach amerykanskich,nalezy sie patrzec na skale laboratorium w ktorym robimy badania!!!!) Analizujac ten numer wymieniony wyzej musimy pamietac : 1. symptomy niskiego poziomu testosteronu sa tak samo wazne jak wynik ktory dostaniemy. 2. [...]
Natura pilnie strzeże swoich tajemnic. I wiele z nich wciąż opiera się naukowcom. Przez lata próbowano np. zrozumieć, dlaczego witaminy w pigułkach działają słabiej niż te z owoców i warzyw. Tylko przypadek sprawił, że odkryto, jakie znaczenie dla witaminy A ma cynk. W latach 70. XX wieku amerykański uczony dr Smith stwierdził: cynk uruchamia [...]
[...] Ta wysokoskoncentrowana substancja aktywna nasila procesy termogenezy i utleniania produktów rozpadu tkanki tłuszczowej, jak również podnosi tempo metabolizmu. Jednocześnie badania pokazują, iż piperyna może zwiększać poziom serotoniny i beta-endorfin w mózgu. Substancje aktywne zgrupowane pod kodową nazwą blendu MetaboNERGY System mają za [...]
[...] beta-sitosterol-3-O-glikozyd, kwas kawowy, kwas hydroksybenzoesowy, diterpeny (witeksylakton = vitexilactone, 6ß,7ß-diacetoxy-13-hydroxy-labda-8, 14-diene, rotundifuran; badania nad diterpenami: Ursula Dold, Institute of Pharmacy, University of Basel, Szwajcaria). Surowiec Niepokalanek występuje w Południowej Europie i w zachodniej Azji. W [...]
[...] bo na rzeczywisty odczyn nie ma wpływu smak, a zawartość pierwiastków w naszych posiłkach. Jeżeli w pożywieniu jest sód, potas, wapń albo magnez, to powstają zasady. W badaniach ustalono, że zakwaszają wszystkie produkty zwierzęce z wyjątkiem mleka. Przy czym bardziej zakwaszają produkty chude, np. mięso z kurczaka niż tłuste. Tłuszcz ani [...]
[...] co daje Evodiaminie wyróżniająca siłę do zwiększania produkcji ciepła i jednoczesnej jej utraty, ostatecznie prowadząc do wykorzystywania tłuszczu jako energii. Najnowsze badania potwierdzają, że rzeczywiście Evodiamina powoduje u ssaków utratę wagi. Dodatkowo, Evodiamina zwiększa wydzielanie katecholaminy z nadnerczy, ostatecznie prowadząc do [...]
Masa i rzeźba - czy mogą iść w parze? Cykliczna dieta węglowodanowa Najpierw zaczęto analizować mechanizm rozrostu mięśni pod wpływem wysokokalorycznej diety węglowodanowej. Okazało się, że nadmiar węglowodanów prowadzi do zwiększonego poziomu insuliny we krwi, a to z kolei wywołuje podwyższone ciśnienie osmotyczne wewnątrz komórek mięśniowych. [...]
[...] bo na rzeczywisty odczyn nie ma wpływu smak, a zawartość pierwiastków w naszych posiłkach. Jeżeli w pożywieniu jest sód, potas, wapń albo magnez, to powstają zasady. W badaniach ustalono, że zakwaszają wszystkie produkty zwierzęce z wyjątkiem mleka. Przy czym bardziej zakwaszają produkty chude, np. mięso z kurczaka niż tłuste. Tłuszcz ani [...]